Krantenartikel uit 1981, Klik hier om de tekst te lezen.

José Biesbrouck verbouwt zijn «geitjes» tot ware juweeltjes. Het
paars-witte wagentje waarmee hij tegenwoordig rondtoert is daar
een voorbeeld van. (VIC)

CITROEN 2CV

 

ROESELARE. - Heel wat Roeselaarnaars zullen José al wel eens zien voorbij rijden hebben met zijn paars-wit geschilderde «geit» waarvan het achterste deel een stukje uitgelengd is. Deze dertigjarige uitbater van café «Twiel» in de Kermisstraat staat in onze streken algemeen bekend als de man van de Belgische 2 CV-Dyane klub, zonder dat hij binnen die klub enige officiële funktie bekleedt. Wie echter een probleempje heeft met zijn «geit» gaat onvermijdelijk naar José. Hij toverde al menig geitje om tot een kleurrijk en origineel wagentje en won er ook al heel wat prijzen mee. José weet alles af van de 2 PK. In een uur kan ik een volledig gedemonteerde motor van een geit weer in elkaar steken, zo zegt hij zelf.

H.W.N.: «Hoe ben je daar nu toe gekomen?»
J. Biesbrouck: «Op reis zag ik eens een open wagen die omgebouwd was. Dat gaf me vriend die kan lassen en souderen zijn we er dan aan begonnen.
Die eerste was de klassieke stunt, een mercedes-2 PK kombinatie. Het is dan allemaal in een stroomversnelling gegaan en nu kan ik er niet meer van los. Het is ook voor een stuk emotioneel. »

H.W.N.: «En de wedstrijden en meetings dan?»
J. Biesbrouck: «In '78 begon de klub en zij richtten een schoonheidswedstrijd in. Het is mij altijd al om de schoonheid te doen geweest, niet om de snelheid. Ik had nog een wrak van een geitje staan en dat heb ik dan gedemonteerd en opgedaan. Ik ben er mee naar Rochefort geweest en heb er gewonnen. Daar werden ook de eerste kontakten gelegd met de klub. Er waren 350 deelnemers uit verschillende landen. Het was een soort driedaagse met ondermeer behandigheidsproeven. België behaalde daar de eerste drie. Ons land is traditioneel bij de besten wat het verbouwen van 2 PK's betreft. De Nederlanders zoeken het meer in het verbouwen tot woonwagen en de Duitsers zijn de kampioenen van het beschilderen. Dat was ook de eerste keer dat ik won met mijn «Saint Tropez».»

H.W.N.: «Daarna volgden nog prijzen voor diezelfde rode wagen ? »
J. Biesbrouck: «Inderdaad. Ook in '78 kreeg ik de eerste prijs op een meeting in Zedelgem. In Chartres werd het een vermelding. In '79 ging ik naar Denemarken voor de wereldmeeting. Daar waren zo'n vierhonderd auto's en België behaalde de eerste prijs in klubverband. Op de wereldmeeting van Zedelgem van verleden jaar kreeg ik ook een gouden medaille. Daar waren 1.200 wagens. Indien je zou willen kan je elke week naar een meeting. De kleinere meetings laat ik echter bewust achterwege, ik doe alleen nog de grote.»

DRIE WAGENS

H.W.N.: «Hoeveel geitjes heb je nu?»
J. Biesbrouck: «Momenteel heb ik er drie. Ik heb er één staan van 1956 die nog moet opgedaan worden. De verkopers hadden er 24 jaar mee gereden. Dan heb ik mijn « Saint-Tropez » die ik angstvallig bewaar, die is van '63. Dan heb ik nog de paarse waar ik dagelijks mee rijd en die is van '66. »

H.W. N.: «Je verzamelt ook ?»
J. Biesbrouck: « Ik verzamel alles wat maar van ver of dicht met de geit te maken heeft. Ik verzamel de auto's zelf niet, of toch niet meer. Er is een tijd geweest dat ik er 12 had en toen had ik ook nog twee moto's. De plaats ontbreekt nu een beetje.»

H.W.N.: «Waarom doe je nu zoiets?»
J. Biesbrouck: «Ach, hoe begint dat allemaal. Je koopt uit noodzaak een eerste geit. Ik herinner me nog dat die in zodanig 'goeie' staat was dat ik reed met een reservemotor in de koffer. Het wagentje deed het echter goed en bleef het doen. Op de duur ga je van die wagentjes houden. »

H-W.N.: «Wanneer krijgen we nog eens een speciale kreatie te zien?
J. Biesbrouck: «Ik heb ideeën genoeg hoor, maar de tijd ontbreekt een beetje, ook al door het café. Ik blijf echter bij de 2 PK, dat is zeker. Vroeg of laat zal ik mij nog wel eens wagen aan een nieuwe wagen. »

Regelmatig zijn er nu ook «Charlestons» te zien aan «Twiel». Dit is een nieuw soort geitje dat in bordeaux en zwart op de markt wordt gebracht. Graag vermelden we er bij dat wie op zondagnamiddag met zo'n Charleston naar Twiel komt de eerste twee konsumaties gratis aangeboden krijgt. (VIC)


Meer van dat?

citroen 2pk

In 45 jaar heb ik heel wat onderdelen verzameld. Parts for 2cv meharie-mail the Webmaster Jose Biesbrouck


My entirely scanned car brochures about Citroen and Panhard
Dit zijn al mijn volledig ingescande Citroen en Panhard folders

more/meer sites of me on the wwweb

70's en 80's 2cv
Hoffmann2cv
60's 2cv
Dyane

AMI
Mehari
HY/ID/DS
Panhard PL17

Citroën 2cv's
Mehari pages
Nederlandse Index
Verbouwde 2pk's

Favorite Index
Neo classic cars
Harley Davidson
Brochures