De vering van onze 2pk citroen 2pk Veel van deze tekeningen komen uit de werkplaatsboeken van Citroen


De 2pk is uitgerust met 2 veerpotten die langs beide zijden
van het chassis zijn gemonteerd.
In deze "potten" bevinden zich de veren die respectievelijk
een voorwiel en een achterwiel van vering voorzien

citroen 2pk

Deze potten zijn bij middel van een demperrubber  bewegend opgehangen,
zodat bij het nemen van een hindernis met het voorwiel,
het gehele systeem naar voor wordt getrokken,
waardoor het achterwiel reeds op de hindernis wordt voorbereid, (+ een steviger afvering.)

vering Citroen 2pk

citroen 2pk

vering Citroen 2pk

citroen 2pk

citroen 2pk vering Citroen 2pk

Dit ingenieuze systeem heeft als voordeel dat deze relatief lichte wagen zeer comfortabel is afgeveerd bij rechtdoorrijden, maar in bochten, met het wagengewicht op één kant, de vering daar zeer strak wordt gespannen en een stuggere vorm aanneemt, wat tot een zeer hoge baanvastheid leidt.
Ook wordt door hun specifieke montage het effect van de schokbreker groter bij ingetrokken veren.

Laat het nu net dat zijn waar men op de keuring in Belgie géén rekening mee houdt en wij al 20 jaar lang aangewezen zijn op de "goodwill" van de keurmeester om onze 2pk/Mehari/Dyane/AMI met gewone plaat in het verkeer te houden. Met de nieuwe test zijn de comfortabel afgeveerde wagens in het nadeel tegenover de sportief afgeveerde exemplaren, maar opnieuw houdt deze test geen rekening met het specifieke ontwerp van de Citroen vering.
Op de keuring moeten  wagens met hydraulische ophanging in de hardste stand worden gezet, maar bij de 2pk hebben we zo geen knop, de auto doet dat vanzelf in de bochten.
Met mijn cabrio van 1966 is het uiteindelijk gelukt om de goede waarden op te tekenen, dank zij een stel zeer goede batteurs.
Wel moeten de banden nu op de juiste spanning staan (1,4 voor, 1,8 achter). Ben benieuwd of het bij de latere modellen zonder batteurs ook mogelijk is.

citroen 2pk

vering Citroen 2pk

citroen 2pk

Onderhoud en reparatie

  De vering en schokdemping van de 2CV behoeft nauwelijks onderhoud. De batteurs bestaan uit een gesloten stalen cilinder. Weersinvloeden hebben hierop nauwelijks vat. De werking kan verminderen door roest van binnenuit. Om te controleren of een batteur nog goed werkt dient deze gedemonteerd te worden. Vervolgens laat men hem van zo'n 20 'a 25 cm verticaal op een harde ondergrond vallen. als hij een beetje omhoogstuitert kan die meteen weer worden gemonteerd. Blijft hij als een blok liggen, dan kan men hem bij het oud ijzer mikken.
  De frotteurs kan men bijstellen. Hiervoor dient deze gedemonteerd en vervolgens wordt de veerspanning aangehaald. met behulp van enig speciaal gereedschap kan dan de juiste spanning worden ingesteld.
  De veerpotten hebben nauwelijks onderhoud nodig. Het kan gebeuren dat na verloop van tijd, vooral bij vriezend weer, er een astmatisch geluid van onder de Eend vandaan komt. Een of beide schotels waarop ook wrijvingsmateriaal geplakt zit raakt dan de veerpot. Om dit te verhelpen schrijft de fabrikant voor dat er Ricinus olie (wonder-olie) in gedaan moet worden. Bij elke drogist is dit te koop in bijvoorbeeld flesjes van 50 cc.
Via het achterste gat van de trekstang dit er inspuiten en na enkele dagen of iets langer is het amechtig geluid verdwenen. Wie er wat anders in gooit als wonder olie verliest na korte tijd een licht dempende werking van dit wrijvingsmateriaal. De trekogen, waarin de kantelmessen zitten, hebben bij elke doorsmeerbeurt een beetje schoon vet nodig. Omdat er geen smeernippel opzit, betekent dat een beetje knoeien om het op de juiste plaats te krijgen. Dat zal ook wel de reden zijn dat men het in de meeste garages maar achterwege laat.
  De rollagers van de draagarmen zijn voldoende door de fabriek gesmeerd om de gehele levensduur van de auto mee te gaan.
Hydraulische schokbrekers slijten tijdens het gebruik. Reparatie hiervan is niet mogelijk. Wanneer de auto na het inveren meerdere keren blijft nadeinen dan zijn een of meerdere schokbrekers versleten en moeten vervangen worden. Bedenk daarbij dat de rechterzijde van de auto net zo vaak beweegt als de linkerzijde. Met andere woorden, èèn schokbreker vervangen heeft niet zo veel zin. Vervang ze dan meteen allebei aan de voor- of achterzijde. Bedenk daarbij dat de remweg veel langer wordt wanneer de schokbrekers versleten zijn.

citroen 2pk onderdelen

In 45 jaar heb ik heel wat 2pk onderdelen verzameld. 2cv Parts for sale meharie-mail the Webmaster Jose Biesbrouck


My entirely scanned car brochures about Citroen and Panhard
Dit zijn al mijn volledig ingescande Citroen en Panhard folders

more/meer sites of me on the wwweb

70's en 80's 2cv
Hoffmann2cv
60's 2cv
Dyane

AMI
Mehari
HY/ID/DS
Panhard PL17

Citroën 2cv's
Mehari pages
Nederlandse Index
Verbouwde 2pk's

Favorite Index
Neo classic cars
Harley Davidson
Brochures